Rendezvények

Szájer József megnyitotta a Folyamat Társaság tárlatát Brüsszelben

Szájer József megnyitotta a Folyamat Társaság tárlatát Brüsszelben

2011. 11. 09.

Jelen volt a megnyitón a társaság elnöke, Oláh Tamás, valamint Nyerges Éva alelnök, számos kiállító művész és több EP-képviselő, köztük a szponzorálásban is szerepet vállaló Őry Csaba.

Szájer József emlékeztetett arra, hogy öt évvel ezelőtt az immár negyvenedik kiállításánál járó Folyamat Társaság már az Európai Parlamentben is rendezett egy tárlatot. Mint mondta, a társaság nem művészeti ágak szerint és nem is egyfajta kiáltvány köré felsorakozva szerveződött, hanem a kiállítások megvalósításának örömére. Ez a fajta hozzáállás a befogadót, a látogatót tekinti központnak, és a változatosságával okoz örömet – vélte a képviselő.

Kiemelte, hogy a társaságban szinte minden művészeti ág képviselteti magát, így festő, szobrász, gobelinművész, grafikus építész, fotós, operatőr. Az 1991-ben Simsay Ildikó festőművész által alapított művészeti egyesület célja az egyes művészeti ágak, területek, alkotó folyamatok egymáshoz és a közönséghez történő közelebb vitele – fogalmazott.

Szájer szerint a mostani kiállításon a művészek széles körű és összetett világot mutatnak be, amelyben nincsen domináns tendencia. Hangsúlyozta: az alkotók vállalják az európai szellemi áramlatok hatását, de hozzáteszik azt is, ami magyar.

A brüsszeli Balassi Intézetet vezető Reményi Krisztina a megnyitón szintén a kiállítás sokszínűségét méltatta.

A megnyitót követő koncerten Balázs János Liszt-műveket adott elő. A művész, aki mindössze 16 évesen, a legfiatalabbként nyerte meg a Liszt-zongoraversenyt, a múlt hét végén nagysikerű koncertet adott Brüsszelben, a királyi konzervatórium nagytermében is. Mostani programjában szerepelt a Funérailles, a Villa d'Este szökőkútjai, a Rigoletto parafrázis, a La Campanella és a II. Magyar rapszódia. 

Forrás: MTI