Hírek

Szájer: Magyar Bálint mondjon le! – Kakukktojás az igazgatótanácsban

Szájer: Magyar Bálint mondjon le! – Kakukktojás az igazgatótanácsban

2008. 09. 17.

Korábban több támadás is érte az SZDSZ-es politikus jelölését az EITI 18 tagú igazgatótanácsának tagjai közé. Azzal érveltek a részvétele ellen, hogy aktív politikus, illetve elhangzott az is, hogy nincs meg az állás betöltéséhez szükséges tudományos képzettsége. Az igazgatótanács tagjai ugyanis üzletemberek vagy akadémikusok. Egyetlen kivétellel: Magyarországot Magyar Bálint, az SZDSZ országgyűlési képviselője, az előző balliberális koalíció oktatási minisztere képviseli.

A szabályok nem zárták ki politikusok jelölését, de azt előírták, hogy az igazgatótanács tagjainak függetlennek kell lenniük a politikai és kormányzati érdektől vagy érdekeltségektől. Magyar a távirati irodának minderre úgy fogalmazott: nem kíván foglalkozni a személye ellen indult támadásokkal.

A hír TV hétfőn Ján Figeltől, az Európai Unió szlovák származású oktatási biztosától kérdezte volna meg, nem tartja-e összeférhetetlennek Magyar Bálint jelölését. Szelestey Lajos külügyi szóvivő nem hagyta válaszolni az uniós biztost. Véleménye szerint „a magyar belpolitika torzsalkodásait” nem szabad a vendégekre „vetíteni”.

Több száz millió eurós költségvetés

Brüsszelben június 18-án született meg a döntés, hogy Budapesten alakulhat meg az Európai Innovációs és Technológiai Intézet. Az Európai Bizottság egy 4 fős testülete 2008. július 30-án nevezte ki hivatalosan az EITI 18 tagú igazgatótanácsát, köztük Magyar Bálint volt oktatási minisztert. Az EITI Budapesten működő irányító testülete koordináló szerepet tölt be, biztosítja a működéshez szükséges adminisztratív és szakmai hátteret, megszervezi, hogy az adott projektekben az adott kutatás melyik részét melyik intézmény végzi el.

Az EITI 2013-ig mintegy 300 millió eurós költségvetéssel rendelkezik. Munkáját 2009 tavaszán kezdi meg kezdetben 20, később 50-60 fős személyzettel. Első programjai a megújuló energiaforrások, a klímaváltozás és az infokommunikációs technológiák témakörében indulnak.

(mno.hu)