Európai Parlament

Szájer most is a magyar kis-és középvállalkozások pártján állt

2009. 01. 20.

Annak előmozdítása érdekében, hogy a kis-és középvállalkozások alkalmazzák ezen új, rugalmasabb európai társasági formát, Szájer József azt javasolta indítványában, hogy ne szabjon az Európai Parlament határokon átívelő követelményeket az Európai Zártkörű Társaság létrehozására. "A kis-és középvállalkozásokat eredetileg helyben hozzák létre, majd később a társaság akár kiterjesztheti tevékenységét más tagállamokra is"- érvelt a magyar képviselő. Ezen felül, a határokon átnyúló tevékenység elkezdésére vonatkozó szándék bizonyítására vagy akár bejelentésére irányuló kötelezettség teherrel járó korlátozás lenne, ezért a képviselő javaslatára az ilyen bizonyítás vagy tájékoztatás ne tartozzon az európai társaság létrehozásának előfeltételei közé.

Szájer József további indítványában azt javasolta a Jogi Bizottságnak, hogy az Európai Zártkörű Társaság tőkéje legalább 1 EUR legyen, amely összegéről az alapszabályban kell határozni. A képviselő úgy látja, hogy mivel ezen európai társasági formáció ily feltételekkel fontos előrelépést jelentene az európai gazdasági társaságok számára, meg kell adni a lehetőséget és a rugalmasságot a piaci szereplőknek, hogy dönthessenek a tőkéjükről, ami aztán megkönnyítené ezen új cégforma használatát.

Szájer József javaslatait a Jogi Bizottság nem támogatta.

Az európai gazdaság számára fontos lenne egy olyan egységes közösségi jogi vállalkozási forma létrehozása, amely a kis- és középvállalkozások számára vonzó. Ebből a célból az Európai Bizottság is többek között azt javasolta, hogy a vállalkozók számára maradjanak a lehető legegyszerűbbek az alapítási feltételek, és hogy az Európai Zártkörű Társaság további „életét” se terhelje szükségtelen bürokrácia.