Szájer: ne ejtsék túszul a szélsőségesek a magyar-szlovák együttélést

2010. 05. 12.

Az Európai Parlament (EP) magyar néppárti delegációjának vezetője az unió mellett tevékenykedő újságírókat tájékoztatta arról, hogy az országgyűlési választások nyomán megalakuló új magyar kormány milyen politikát akar folytatni, illetve miként készül a jövő év első felében esedékes magyar EU-elnökség ellátására.

Az MTI-nek a magyar-szlovák viszony várható alakulására vonatkozó kérdésére válaszolva úgy vélekedett: segíthet a helyzeten az a tény, hogy Magyarországnak mostantól erős felhatalmazású kormánya van, amely világosan megfogalmazza érdekeit.

Ellentétek – tette hozzá – eddig is voltak, és ezután is lesznek. Példaként említette a szlovák nyelvtörvény ügyét. Kiemelte ugyanakkor, hogy számos kérdésben, így az energiabiztonság, illetve az uniós agrárpolitika ügyében közös érdekek fűzik össze a két országot.
„Korrekt partnerek leszünk” – mondta, és leszögezte: nem érdekeltek abban, hogy a szélsőségesek túszul ejtsék a normális együttélést.

Egy uniós hírportál tudósítója azt kérdezte, miként viszonyul a Fidesz a Jobbikhoz. Szájer elmondta, hogy a Jobbik kis ellenzéki párt, amellyel nem állnak kapcsolatban, és emlékeztetett arra, hogy a választási kampányban keményen felléptek a Jobbikkal szemben. Nyomatékkal közölte, hogy nem fog jogtalanságokat megtűrni a Fidesz-kormányzat.

A külföldiek földvásárlási tilalmával, illetve azzal kapcsolatban, hogy e tilalomnak az uniós engedélye 2011-ben lejár, azt mondta a magyar néppárti politikus, hogy remélik, az Európai Bizottság kezdeményezni fogja annak meghosszabbítását. Ennek érdekében azzal tudnak érvelni – mondta -, hogy a moratórium elrendelésekor fennállt okok lényegében ma is fennállnak, a föld ára Magyarországon messze alacsonyabb, mint Nyugat-Európában. Hangsúlyozta, hogy nem a befektetés szabadságát, hanem a spekulációt akarják megelőzni.

Szájer József Magyarország prioritásának nevezte az energiafüggetlenség megszerzését. A gázt illetően reményének adott hangot, hogy a Nabucco program életképesnek bizonyul, de hozzátette, hogy nem zárkóznak el más elgondolások megvitatásától sem. Lehetséges opciónak mondta a nukleáris energia hasznosítását, utalt a megújuló energia növekvő szektorára, valamint a Magyarországon rendelkezésre álló geotermikus energiára is.

A magyar EU-elnökség nagy figyelmet akar szentelni a vízgazdálkodás kérdéseinek, illetve ezzel is összefüggésben a Duna-régió fejlesztésének, továbbá a regionális együttműködésnek – közölte Szájer. Elmondta, hogy a magyar EU-elnökség alatt kezdődik majd meg az Európai Unió 2020-ig szóló fejlesztési stratégiájának a megvalósítása, amelynek központi kérdése – ugyanúgy, mint Magyarországon – a munkahelyek teremtése. Itt utalt arra a célkitűzésre, hogy Magyarországon tíz év alatt egymillió munkahelyet akarnak létrehozni.

A hamarosan hivatalba lépő Fidesz-kormányzat céljai közül a magyar néppárti EP-delegációvezető kiemelte az önkormányzati képviselők számának, illetve az Országgyűlés létszámának közel felére történő csökkentését, valamint azt, hogy a magyar kisebbséghez tartozóknak – Románia mintájára – kérelem alapján könnyített módon kívánják lehetővé tenni a magyar állampolgárság megszerzését. Elmondta azt is, hogy az új magyar kormány július 1-től hároméves adócsökkentési programot kezd.

(MTI)