Európai Unió

Szájer: Nem engedünk az Uniónak

Szájer: Nem engedünk az Uniónak

2012. 12. 03.

A kilátások az EU következő költségvetési ciklusára nem túl jók, mert most a napirenden szereplő költségvetések kisebb összegeket tartalmaznak, mint amennyi a jelenlegi költségvetési ciklusban rendelkezésre áll – mondta az EP képviselő, aki Lezsák Sándorral, az Országgyűlés alelnökével közösen tartott sajtótájékoztatót.

Szájer József hangsúlyozta: ez azt is jelenti, hogy Magyarország is nehéz helyzetben van, ezért "a miniszterelnöknek és a kormánynak is fel van adva a lecke, hogy milyen módon tudja megvédeni a támogatásokat és a forrásokat".

A politikus három tételt emelt ki, melyek Magyarország számára alapvető fontosságúak: a mezőgazdasági-, a felzárkóztatási-, valamint a kutatási és fejlesztési támogatásokat, melyek közül az első kiemelt jelentőségű.

Hangsúlyozta: a kormány határozott álláspontja, hogy a mezőgazdasági támogatások teljes egészében maradjanak meg, valamint a felzárkóztatási források se csökkenjenek, mert ezek biztosítják a vidék és az ország felzárkóztatását.

Szájer József emlékeztetett arra, hogy Magyarország jelentős kutató bázissal rendelkezik, azonban önmagában nagyon gyakran nem tudja a kutatási és fejlesztési forrásokat igénybe venni, csak gazdagabb és fejlettebb országokkal összefogva, ennek ellenére fontos volna, hogy ez a forrás se csökkenjen.

Az EU 2014-től induló költségvetési ciklusát előkészítő tárgyalásokon a mezőgazdasági- valamint a felzárkóztatási támogatások területén nagyon erős az angolok ellenállása – mondta EP képviselő hozzátéve, hogy ebben a vitában a korábbi magyar kormányok súlyos hibáit is felhasználják érvként.

Szájer József beszélt arról is, hogy mi történik akkor, ha az Európai Unió 27 tagországának nem sikerül megállapodni a következő hétéves ciklus költségvetéséről.

Abban az esetben az Európai Unió szabályai szerint az előző évi költségvetést kell folytatni, mely a jelenlegi tervekhez képest, jelen pillanatban nagyobb tételeket jelentene – fogalmazott a fideszes politikus.

Az EP-képviselő fontosnak nevezte, hogy legyen megállapodás, mert "egy idő után hiába vannak kötelezettségek, leáll a finanszírozás".

Szájer József az EU által biztosított források jelentőségét hangsúlyozta, mert "szinte minden fejlesztés, ami Magyarországon történik, az közösségi forrást igényel".

Emlékeztetett arra, hogy az Orbán-kormány 2010 óta sokat tett azért, hogy az uniós forrásokat könnyebb legyen igénybe venni, valamint leszűkítette a támogatások körét azokra a területekre, melyek valóban a gazdaság fellendítését szolgálják.

A presztízs beruházások helyett a gazdaságot beindító támogatásokra koncentrál a jelenlegi kormány, vagyis a munkahelyteremtés került előtérbe – tette hozzá.

Szájer József ennek hatásaként értékelte, hogy a támogatások igénybevétele jelentősen felgyorsult, sikerült behozni azt a lemaradást, amit a korábbi kormányok okoztak.

Lezsák Sándor, az EP-képviselő segítségét kérte, a magyar libatenyésztők elleni támadás kapcsán, mely álasztókörzetében is több ezer családot érint. Elmondta, hogy két külföldi napilapban is "hamis képet" mutatva alaptalanul vádolták a magyar libatenyésztőket a tartási és egyéb tenyésztési körülmények miatt, melyeknek ez a céljuk, hogy ne vásároljanak Magyarországról libamájat és egyéb feldolgozott termékeket.

Forrás