Európai Unió

Szájer: nem veszekedni megyünk ki

2014. 05. 23.

Tíz év alatt sokat változott az Unió

Hazánk 2004-ben csatlakozott az öreg kontinens és bizonyos szempontból a világ történéseit is meghatározó közösséghez, az Európai Unióhoz. Az elmúlt két ciklus alatt a magyar képviselők is beletanultak az európai politikába, és a magyar állampolgárok is egyre reálisabb képet alkothatnak erről a szervezetről. Szájer József a kezdetektől, sőt a kezdetek előttől jelen van Brüsszelben. “2002-ben már részt vettem a lisszaboni szerződés előkészítésében is, 2003-tól pedig már megfigyelőként voltam az Európai Parlamentben lényegében egy évvel korábban, mint a tényleges kezdés” – idézte fel a képviselő. Azóta a legfontosabb változás egyrészt az volt, hogy főként a válság hatására a fejlettebb államok bőkezűsége jelentősen csökkent, másrészt pedig hogy ugyanezen államok választópolgárai egyre gyakrabban kérik számon a fejlődő térségeknek ítélt támogatások felhasználásának hatékonyságát. Sajnos a gazdasági válságnak is köszönhetően a tíz évvel ezelőtt fennálló különbségek továbbra is megvannak, közben azonban bizonyos fejlődés azért tapasztalható.

Magyarország jó az érdekérvényesítésben

A politikus szerint Magyarország jó az érdekérvényesítésben. “Az elkövetkezendő 7 éves ciklus költségvetésében jól sikerült alkudni, ez ugyan egy kicsit szűkebb költségvetés, mint előtte volt, de a kormány tárgyalásainak köszönhetően a most kezdődő költségvetési periódusban az egy főre jutó támogatások terén Magyarország a második helyet foglalja el az EU-ban.” Nincs azonban még vége az előző ciklusnak sem, hiszen a pénzek lehívása továbbra is tart: a felhasználható pénzek jelentős részét sikerült fejlesztések formájában lehívnunk. A jövő legfontosabb területei pedig a munkahelyteremtés és a vállalkozásfejlesztés lesznek. “Egy olyan ország számára, amely maga is fel akar zárkózni, noha fontosak a látványos presztízs beruházások, de még fontosabb, hogy mindenkinek legyen munkahelye, különösen a fiataloknak” – véli az EP-képviselő.

Az uniós politika mindemellett állandó érdekérvényesítő harc is, amelyek sokszor pártok, frakciók vagy éppen nemzetek, gazdasági szereplők között zajlanak. Az öreg kontinens legnagyobb gazdasági szervezetének egységesítő törekvései azonban nem terjeszthetőek ki mindenre. Ezek közül nyilvánvalóan az energiaügy a legkényesebb, amelyben Magyarországnak például elemi érdeke a közös gondolkodás a kiszolgáltatott helyzet miatt. Hasonló problémát jelent, hogy egyre jobban visszaszorul a gyártás a fejlődő nagyhatalmak országaiba, és Európa egyre inkább csak szolgáltatásra rendeződik be. “Európában helye van a magas kvalifikációt igénylő iparágaknak. Ilyen értelemben Magyarországon is elindult egy folyamat, egy tudatos iparalakítási politika” – mondja a képviselő-jelölt. Abszurd elképzelésnek tartja ugyanakkor Szájer József az európai főügyész fogalmát, aki a megítélt uniós pénzek elköltését felügyelhetné. Ez újabb vitákra adna okot: elvégre ki dönti el, hogy a helytelenül felhasznált pénzek éppen uniós vagy nemzeti forrásokból származnak.

Nem veszekedni, hanem képviselni megyünk ki

És hogy hogyan alakul az elkövetkezendő öt év? 'A nagy meccs a két nagy párt között fog eldőlni” – ad választ a kérdésre a képviselő. Szerinte a szélsőségek nem tudnak megerősödni annyira, hogy az európai nagypolitikában gyökeresen új irányokat hozzanak, de bizonyos kérdésekben erősíthetik egymást. Abszolút versenyről pedig nem lehet beszélni, hiszen a legnagyobb párt, a Néppárt a 2009-es választásokon is csak egyharmados többséget szerzett. “Nekünk fontos, hogy bele tudjunk szólni a jogalkotásba, és ebben kulcspozícióban is vagyunk. Tíz év alatt beletanultunk, igenis tudjuk alakítani a dolgokat” – mondja Szájer József. A hazai választás nagyban befolyásolhatja ezt, mindamellett, hogy törekedni kell a nemzeti érdekérvényesítésre is, amelyhez elengedhetetlen az együttműködés. “Nem azért megyünk ki, hogy magyar emberekkel veszekedjünk, mi a magyar embereket képviselni megyünk ki.”

A teljes műsor meghallgatható itt.

OrientPress Hírügynökség (OPH)
Kép: OrientPress