Alaptörvény

Szájer: Újabb rohamot vezényel az uniós baloldal

2011. 04. 23.

A médiatörvényt követően láthatóan az alaptörvény kapcsán is erős nemzetközi offenzívára kell felkészülnie a kormánynak, ennek egyik jele volt kedden az az össztűz, amely az Európai Parlament (EP) egyik bizottsági ülésén érte Szájer Józsefet, a nemzeti konzultációs testület elnökét. Hazai hátterű, politikailag motivált támadásokról van szó, amelyek azonban már nem az alulinformáltságon alapulnak – hangsúlyozta a Magyar Hírlapnak Szájer.

"Ezek szándékos ferdítések az abortusz, az Alkotmánybíróság vagy éppen a költségvetés kapcsán" – mondta. Ugyanakkor – ahogy a politikus szerdai blogbejegyzéséből is kiderül – a kritizálók egy része még mindig nem vette a fáradságot, hogy megismerkedjen a szöveggel. Osztrák és német lapokban is megjelent, hogy az új alkotmány nem foglalkozik Európával, ami már csak a számokat tekintve is hazugság, hiszen az alaptörvényben pontosan tizennyolcszor szerepel az Európa vagy az európai szó – írja a képviselő. Az uniós helyzethez a politikus szerint hozzá kell tenni azt is, hogy az EP pártjai kihasználják a brüsszeli parlamenti erőviszonyokat, és rendre azokat az országokat támadják, ahol egyedüli néppárti kormányzás van. Amúgy a bizottság is nyilvánvalóvá tette, hogy az alkotmány a nemzeti szuverenitás része. Nincs olyan eleme az alaptörvényünknek, amely nincs meg más alkotmányokban, viszont vannak olyanok, amelyeket a többi demokratikus állam átvehet. Most még bírálják, de nemsokára már másolni fogják a magyar alaptörvény elemeit – mondta Szájer.

A képviselő nem tudja, hogy bármelyik sarkalatos törvény megalkotása kapcsán olyan szintű konzultációra kerülne sor, mint az alaptörvény előkészítése során. Ezek inkább normál jogalkotási feladatok, alapvetően szakmai kérdésekről van szó. Elmondta, az igazságszolgáltatás reformja az állampolgárok elvárását követi, amelynek alapja bírósági ügyeik elhúzódása és emiatti elégedetlenségük.

"A választási törvény módosításával az ígéreteinkben szereplő kisebb parlament létrehozásának részleteit dolgozzuk ki. Az Alkotmánybíróságra vonatkozó szabályozással rendezzük például a testülethez fordulás lehetőségeit" – sorolta a Fidesz brüsszeli politikusa. Szájer a közpénzek rendezésére, az államadósság-növelés korlátozására, valamint a környezetvédelemre, a kisebbségekre és az európai értékek megjelenítésére a legbüszkébb az alaptörvényben, leginkább pedig a gyermekek után járó szavazati jog kivételét sajnálja.

Schmitt Pál államfő húsvéthétfőn írja alá az alaptörvényt, amelyet az ország több városában gálakoncertekkel köszöntenek.

(magyarhirlap.hu-fidesz.hu)