Alaptörvény

Szentmihályi Estek – Az Alaptörvény és Európa előadás

2012. 06. 04.

Előadásában kiemelte, a FIDESZ alapításakor azt hitték, frissen végzett jogászokként, hogy a jog megváltoztathatja a világot. Azóta kiderült, ha a világot nem is tudja megváltoztatni, de az öndefiniálásra képes. Úgy gondolták és most is úgy gondolják, hogy az öndefiniálás nem csak jogunk, de kötelességünk is. Az 1949. évi alkotmány átmeneti, csak formailag felelt meg az alkotmány fogalmának, tartalmilag nem.

Kitért továbbá arra, hogy a jogok és kötelességek miért is kellenek. Említett példákat az Alaptörvény emelkedett részeire, a kettős mérce problémájára, Magyarország elnevezésére és az ombudsmanok kérdésére. Kiemelte továbbá még a jövő nemzedékének védelmét. Szájer József kiemelte, hogy reméli „a szöveg évek alatt olyanná válik, amire mindannyian magyarok büszkék lehetünk.”

Az előadás után Szájer József válaszolt a közönség kérdéseire és figyelmükbe ajánlotta az ELTE ÁJK-n a témában tartott előadását.

Beszámoló az eseményről a Civil Fórum hasábjain: