Európai Unió

Szoros magyar-osztrák együttműködés az Európai Unió osztrák elnöksége alatt

2005. 09. 29.

Tegnap este magyar kezdeményezésre az Európai Parlament Néppárti Képviselõcsoportjának magyar és osztrák delegációja közös találkozót tartott. Az osztrák EU elnökség elõestéjén nagyon fontos az Európai Parlamentben az együttmûködés erõsítése. Politikai törekvéseink a legtöbb esetben fedik egymást. Közös fellépéssel természetesen nagyobb erõt képviselünk a képviselõcsoportban és a Parlamentben is, hangsúlyozta Szájer József az Európai Néppárti Képviselõcsoport alelnöke és Ursula Stenzel, az Osztrák Néppárti Delegáció vezetõje.

Erõs együttmûködésre kell törekedni a kis- és középvállalkozók helyzetének erõsítése érdekében. Pártjaink – mivel két hasonló társadalmi felépítésû országban élünk – a kis- és középvállalkozások hatékony támogatását alapérdeknek tartják. Európában a kis- és közepes méretû családi vállalkozások befolyását nemcsak megtartani, hanem erõsíteni kell. Ezért fogunk küzdeni az Európai Parlamentben, az osztrák EU elnökség idején is jelentette ki Ursula Stenzel.

A találkozón nagy hangsúlyt kapott Horvátország Európai Uniós törekvéseinek közös hatékony támogatása, mindkét delegáció azonos véleményen van abban a kérdésben is, hogy Horvátország mindent megtett a Hágai Nemzetközi Törvényszékkel való együttmûködésért. A csatlakozási tárgyalások megkezdésének további halogatása – különösen annak fényében, hogy október 3-án valószínûleg megkezdõdnek a Törökországgal való tárgyalások – mindkét delegáció számára elfogadhatatlan, hangsúlyozta Szájer József és Ursula Stenzel.

Gál Kinga, a nemzeti kisebbségekért felelõs magyar képviselõ külön üdvözölte a találkozón megjelent Michl Ebner dél-tiroli képviselõt. Gál kiemelte, hogy az észak-olasz tartományban az õshonos osztrák közösség számára biztosított autonómia példaként szolgál az erdélyi magyarság számára is. A két delegáció további szoros együttmûködésben állapodott meg a kisebbségek kérdésében is.

(EPP-ED Sajtóosztály)