Rendezvények

Találkozás egy EP képviselővel

2012. 04. 24.

A program "Eszmecsere egy EP-képviselővel" című pontjának keretében a csoport tagjai számára Szájer József tartott előadást és készségesen válaszolt az érdeklődők kérdéseire.

Szájer József előadásában az európai parlamenti munkáról, a képviselők feladatairól, a soknemzetiségű parlament nehézségeiről és szépségeiről beszélt. Kiemelte, hogy az Európai Unió egy nagyszerű eszme, amelyen együtt kell dolgozni a képviselőknek függetlenül a képviselt nemzeteik közötti esetleges villongásoktól. Véleménye szerint természetesen itt is megjelenik az egyes nemzetek közti konfliktus, de másabb, kifinomultabb formában, hiszen a nemzeti érdekeket a képviselők összeegyeztetik az európai szellemmel.

Szájer József kifejtette, hogy a különböző, a Közösség által indított jogi eljárások nagyon fejlett konfliktuskezelési eljárásokra adnak mintát, hiszen korábban az ilyen vitás ügyeket háborúkkal vagy erőfitogtatással próbálták megoldani az érintett felek. Ezzel szemben az Európai Unió lehetőséget biztosít arra, hogy kulturált formában a jogi alapokra helyezett, racionális döntés oldjon meg egy-egy vitás kérdést.

Képviselő úr hosszan és kimerítően válaszolt az Európai Unió jövőjéről, az európai parlamenti munkáról és aktuális magyarországi helyzetről szóló kérdésekre.