Alaptörvény

Társadalmi vita a gyerekek után járó szavazati jogról

Társadalmi vita a gyerekek után járó szavazati jogról

2011. 02. 11.

Sajtóhírek szerint a Fidesz-KDNP Siófokra kihelyezett ülésén a politikus arról beszélt, hogy a szülők kapjanak minden 18 évesnél fiatalabb gyermekük után egy-egy plusz szavazati jogot. Az MTI-nek Szájer József úgy nyilatkozott, hogy a témát korábban a fideszes Révész Máriusz, illetve a Nagycsaládosok Országos Egyesülete vetette fel, ők pedig most egy vitát szeretnének elindítani az ügyben. Indoklásként hozzátette, hogy az alkotmányról szóló nemzeti konzultáció keretében vasárnap hozzák nyilvánosságra azokat a kérdéseket, amelyeket az állampolgárok megválaszolhatnak, és ezek között várhatóan ez a téma is szerepelni fog. Hangsúlyozta, hogy a frakcióülésen erről nem döntöttek, egyelőre a társadalmi vitát akarják elindítani.

Arra a kérdésre, hogy miért most került elő újra a téma, azt válaszolta, most zajlik az alkotmányozás, és ez a kérdés a közjogi berendezkedés egyik alapvető intézményét érintené.

A képviselő arra a felvetésre, hogy miként nézne ki technikailag a javaslat, azt felelte, ezek a kérdések akkor merülnek fel, ha a kezdődő társadalmi vita eredményeként úgy döntenek, hogy azt vegyék be az alkotmányozásba. Úgy fogalmazott, már vannak létező minták, hiszen a családi pótlék esetében is el kell dönteni, hogy az melyik szülő után járjon, de váláskor is ki kell jelölni egy, a gyermekért felelősséget viselő személyt. Szavai szerint ezek olyan technikai kérdések, amelyekkel nem akarják terhelni a mostani vitát.

Szájer József úgy fogalmazott, nagyon büszke lenne arra, ha Magyarország lenne az első, amely megvalósítaná a választójog ilyen mértékű kiterjesztését, mert a 18 év alattiak az állampolgároknak az utolsó nagy csoportja, amelyik nem vehet részt a közügyek intézésében. Hozzátette, hogy ebben az ügyben külföldön is, például Németországban, komoly szakmai, tudományos és politikai vita zajlik.

(MTI-fidesz.hu)