Európai Unió

Több tiszteletet a kommunizmus áldozatainak!

Több tiszteletet a kommunizmus áldozatainak!

2018. 05. 07.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja felháborítónak tartja, hogy Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke beszédet mond Karl Marx születésének 200. évfordulóján, ezért felszólítja a luxembourgi politikust, hogy mondja le részvételét az eseményen. 

A marxizmus ideológiája világszerte tízmilliók halálához és százmilliók életének megnyomorításához vezetett. A kommunizmus szellemi atyja születésének ünneplése ezen áldozatok emlékének megcsúfolása. Kifejezetten felháborító ez azon tagállamok állampolgárai számára, akik évtizedekig kommunista diktatúrák alatt szenvedtek. Ellenezzük tehát a bizottsági elnök támogató részvételét az ünnepségen, különös tekintettel arra, hogy az Európai Néppárt – Juncker pártcsaládja – a kommunizmus és a nácizmus bűneinek uniós szintű elítélésért küzd.

Háttér: Marx szülőhelyén, a németországi Trierben több száz megemlékező rendezvényt tartanak a héten. Pénteken kerül sor egy 5 és fél méter magas bronzszobor felavatására, melyet a Kínai Népköztársaság adományozott a városnak, valamint aznap nyílik meg a Marx életművéről szóló kiállítás, melyen beszédet mond Juncker bizottsági elnök.

 A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportjának sajtóközleménye – Brüsszel, 2018. május 3.