Európai Unió

Történelmi pillanat: Csatlakozás a Schengen-térséghez

2007. 12. 21.

– Az Európai Parlamentben több alkalommal is elmondtam, hogy én egy olyan városból származom, amelyet hosszú évtizedeken keresztül egy vasfüggöny választotta el saját közvetlen környezetétől és Ausztriától. Több alkalommal bevittem és megmutattam azt a vasfüggöny- darabot, amely lehetetlenné tette a szabadság gyakorlását Európában – mondta dr. Szájer József Sopron város ünnepi közgyűlésen. Hozzátette: A schengeni rendszernek a bevezetésével ennek az utolsó maradványait számoljuk fel.

– Sopron, a szabadság és a hűség városa történelmet írt egy olyan korban, amelynek tanúiként nagyon sokan itt vagyunk ma. Vagyunk sokan olyanok, akik értjük, hogy mit jelent az Sz-100-as, a határsávengedély, a „v.e.sz.”-esek., azaz a vasúti ellenőrző szolgálatosok, „a műszaki zár”, „az elektromos jelzőrendszer”, ,,a vasfüggöny” mind egyet jelentett: egy olyan rendszert, amely egy elnyomó diktatúra egyik legembertelenebb eszközeként a szabad mozgásában korlátozta az embereket – mondta Szájer József a közgyűlésen. És most ez a határ, a mai nappal új értelmet is nyer. A szabadságnak a legelemibb értelmében is vett területét jelenti. Megerősít abban a hitben, hogy a szabadság nem vehető el, még ha ideig-óráig korlátozható is. Még ha a korlátozás idejét a történelem időmértékével is kell mérni, akkor is eljön az a pillanat, amikor a szabadság jogot kér magának, amit érvényesít.

Othmar Karas EP képviselő elismerését fejezte ki, hogy a magyar népnek a diktatúra nehéz évtizedei alatt is volt ereje, bátorsága és kitartása küzdeni a szabadságáért, amely a mai nappal kiteljesedni látszik, azzal, hogy megnyílnak a schengeni-övezethez tartozó országok felé a határok.

A  teljes cik az alábbi honlapon olvasható: