Túlzott deficit – Fidesz: Magyarország felállhat a szégyenpadról

2013. 05. 30.

Az Európai Bizottság elismerte Magyarország teljesítményét, a magyar kabinet erőfeszítéseit, ez pedig mindannyiunk sikere – mondta a kormánypárti politikus, miután a brüsszeli testület bejelentette, hogy a Magyarország ellen 2004-ben indított túlzotthiány-eljárás megszüntetését javasolja a pénzügyminiszterek tanácsának. A bizottság döntése feljogosítja a kormányoldalt arra, hogy úgy számoljon: Magyarország már idén is gazdasági növekedést fog produkálni – tette hozzá Puskás Imre.

Úgy fogalmazott: Magyarország azért került korábban szégyenpadra, mert a Gyurcsány-Bajnai-kormányok olyan gazdaságpolitikát folytattak, amely miatt az ország képtelen volt teljesíti az uniós hiánykövetelményt, és súlyosan eladósodott.

Ezzel szemben a jelenlegi kabinet ideje alatt csökken az államadósság mértéke, és három százalék alatt maradt az államháztartás hiánya – hangsúlyozta, megjegyezve: a Magyarországnak kedvező brüsszeli javaslat úgy született, hogy a kormány eközben "sosem az emberek pénztárcájába nyúlt".

A deficiteljárással kapcsolatban a napokban felvetett reklámadót, illetve a nagyberuházások finanszírozását firtató kérdésre válaszolva Puskás Imre azt közölte: a reklámadó ügyében tárgyalások zajlanak, ezért korai lenne még véglegeset mondani. A nagyberuházásokról szólva azonban úgy vélekedett, hogy a fejlesztésekre lesznek olyan források, amelyek bevonásával nem lesz szükség az építkezések leállítására.

A túlzottdeficit-eljárás ügyében tett ellenzéki reagálásokat a fideszes bizottsági alelnök úgy értékelte, hogy az ellenzéki nyilatkozatok színvonala azt a teljesítményt mutatja, ahogyan a 2002-2010 közötti kormányzásuk alatt is teljesítettek.