Hírek

Tüntetés a brüsszeli szlovák nagykövetség előtt (+videó)

Tüntetés a brüsszeli szlovák nagykövetség előtt (+videó)

2009. 09. 02.

Szájer közölte, hogy a Civil Összefogás Fórum petícióját még ezen a napon átadja José Manuel Barrosónak, az Európai Bizottság elnökének. A fideszes politikus "Európa szégyenének" nevezte az életbe lépett szlovák törvényt, és hangsúlyozta, hogy az számos alapvető jogot sért, így a szólásszabadságot, az anyanyelvhez való jogot és az önrendelkezés jogát.

Mint mondta, szeretnék hallani ebben a kérdésben Barroso hangját, valamint Leonard Orban, a nyelvi sokszínűségért felelős EU-biztos, valamint Jacques Barrot, a szabadságjogokért felelős EU-biztos hangját.

Szájer kilátásba helyezte, hogy amíg Szlovákia nem vonja vissza a törvényt, addig egyetlen olyan felszólalásuk sem lesz az Európai Parlamentben, amely erről az ügyről ne emlékezne meg. Felszólította a szlovák civil társadalmat, hogy lépjen fel a jogszabály ellen. Hangsúlyozta, hogy nem az együtt élni akaró békés szlovákokkal van bajuk, hanem az őket összeugratni akaró vezetőikkel.

A brüsszeli tiltakozó rendezvényen mintegy 50-60-an vettek részt, és jelen voltak mind néppárti, mind szocialista, mind jobbikos EP-képviselők.

(MTI)

A tüntetésről készült felvételek (Euvideohu):