Európai Parlament

Új parlamenti jogok a brüsszeli bürokrácia ellenőrzésére

Új parlamenti jogok a brüsszeli bürokrácia ellenőrzésére

2008. 06. 18.

Szájer József aláhúzta, hogy "a Lisszaboni Szerződés fontos, új parlamenti jogokat létesít, én mégis azon voltam, hogy minél gyorsabban fogadjuk el a módosításokat, annak érdekében, hogy az Európai Parlament ellenőrzésével történő végrehajtási eljárást már most alkalmazni lehessen. A stratégia eredményes volt, hisz az ír népszavazás eredménye miatt a Lisszaboni Szerződés életbe léptetése ma bizonytalan".

A mai szavazás jelentőségét a magyar képviselő úgy értékelte, hogy az unió polgárai, választott képviselőiken keresztül, ellenőrzést gyakorolhatnak az Európai Bizottság ma még gyakran nehezen átlátható végrehajtási rendeletei fölött. "Az új ellenőrzési eljárás bevezetése az Európai Unió gyakran emlegetett demokratikus hiányosságainak felszámolására irányul."- mondta a magyar képviselő.

Szájer József hangsúlyozta, hogy nehéz és hosszú évek óta tartó tárgyalásokon tudták kiharcolni az új parlamenti ellenőrzési jogukat. Az Európai Parlament új vétójoga a végrehajtási intézkedések felett alkalmas arra, hogy a közvetlenül választott európai parlamenti képviselők élni tudjanak olyan eszközökkel, amelyek által csökkentik az európai bürokráciát, biztosítják a demokratikus kontrollt, és az európai intézmények egyensúlyát. "A mai szavazás a demokrácia győzelme"- erősítette meg Szájer József.

Az Európai Parlament és a Tanács által közösen elfogadott uniós jogszabályok végrehajtása az Európai Bizottság feladata. A végrehajtást ugyanakkor mindeddig csupán a 27 tagország kormányából álló Tanács felügyelte. Egy új uniós jogszabály bevezette, hogy az Európai Parlament is szerepet kapjon a végrehajtás ellenőrzésében. Az új rendszerben az Európai Parlament lényegében vétójogot kap arra az esetre, ha az Európai Bizottság végrehajtási intézkedéseivel nem ért egyet. 

Az új eljárás bevezetése miatt most számos uniós jogszabályt módosítani kell, hogy hozzáigazítsák az új rendszerhez. Az Európai Bizottság 225 ilyen jogszabályt azonosított be. Ezeket ún. "omnibusz-csomagba" sorolták. A ma elfogadott két csomagban mintegy hatvan jogszabály szerepelt. A további csomagok elfogadásáért szintén a magyar képviselő a felelős.