Európai Parlament

Új szabályok alapján működik majd az Európai Parlament

2009. 05. 07.

Szájer József – az európai néppárti frakcióban a témáért felelős képviselő – plenáris ülésen tett felszólalásában a változtatások zömét üdvözölte. A képviselő ugyanakkor kritikusan nyilatkozott az európai parlament jelenlegi informális eljárásainak formalizálásáról, szerinte ugyanis a gyakorlatban jól működő szokásokat jobb szokásnak meghagyni, nem pedig szabályokkal bebetonozni. A képviselő hozzátette: "a szakbizottsági viták és szavazások jelentős terhet vesznek le a plenáris ülés válláról, ezért javasoltuk azt az új szabályt, hogy már a szakbizottságok szigorúan leképezzék az EP politikai összetételét". A módosítások formalizálják a frakcióközi, nem hivatalos csoportok, az un. 'intergroupok' szerepét.

A következő, 2009-2014-es ciklusban életbe lépő változások szerint lehetővé válik például, hogy összetett jogalkotási kérdésekről több parlamenti szakbizottság együttesen tanácskozzon. A jövőben lehetőség lesz az Európai Bizottság javaslatainak első olvasatban történő elutasítását célzó indítványt tenni. A képviselők módosították a parlamenti viták szabályait, valamint formalizálták a más EU-intézményekkel folytatott tárgyalási eljárást is.