Hírek

Újabb kettõs mérce Brüsszeltõl

Újabb kettõs mérce Brüsszeltõl

2013. 12. 06.

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) szocialista elnöke december 2-án olyan nyilatkozatot adott ki, amelyben azzal bírálta az ukrán hatóságokat, hogy gumibottal és könnygázzal lépnek fel a tüntetők ellen, ami „elfogadhatatlan”. – Az ukrán hatóságoknak nem ütlegelniük kell polgárait, hanem hallgatni kell rájuk – jelentette ki Schulz.
 
Tegnap Armin Machmer, Schulz szóvivője többnapos késéssel válaszolt azon kérdésünkre, hogy az Európai Parlament miért hallgatott 2006 őszén, amikor Magyarországon a rendőrség iszonyatos  brutalitással és válogatás nélkül verte és lőtte a tüntetőket. A szóvivő kijelentette, Schulz nem kommentálhat olyan nyilatkozatot, amelyet korábban vagy tettek, vagy nem tettek, de az EP és elnöke „mindig szorosan figyelemmel kíséri”, hogy mikor nem tartják tiszteletben az EU alapértékeit, beleértve a szólás és a gyülekezés szabadságát.
 
Megkérdeztük ugyanerről a magyar néppárti (fideszes) delegációt is, amely kérte, Szájer József megfogalmazásában adott válaszát teljes egészében hozzuk nyilvánosságra. „Az elmúlt években számtalanszor megtapasztalhattuk a hazánkkal és a jelenlegi kormánnyal szemben alkalmazott kettős mércét. A korábbi viták során mi is többször rávilágítottunk az európai baloldal és az egyes európai intézmények képmutatására, akik, míg a szocialista kormányok alapjogokat lábbal tipró lépései – így a 2006-os őszi brutális rendőri fellépés – esetén hallgattak, addig a mostani kormányt számos esetben a legkisebb ügyekben is alaptalanul támadták. A kijevi események reakciói szintén lerántják a leplet erről az álságos politikáról. Ezzel szemben az Európai Néppárt következetesen elítélte mind a 2006-os őszi magyarországi eseményeket, mind a mostani kijevi rendőri fellépést. Az is kiemelendő, hogy míg az akkori szocialista–liberális vezetés kitüntette az azonosító jel nélküli, a békés tüntetőkkel szemben brutálisan fellépő rendőri egységeket irányító Gergényi Pétert, addig a kijevi rendőrfőkapitány a hét végi események után lemondott. A mostani ukrán vezetés demokráciafelfogása ilyen értelemben tehát fejlettebbnek tekinthető, mint ahol a hazai balliberális oldal tartott hét éve” – írta válaszában Szájer József.

Magyar Nemzet – 2013.12.06. – Lovas Zoltán (Brüsszel)