Európai Unió

Végleges igen a szolgáltatási irányelvre

2006. 11. 15.

Jóváhagyta az Európai Parlament a szolgáltatási irányelvet, pontot téve ezzel a régóta húzódó jogszabályalkotás végére. Már csak a Tanács – formalitásnak tekinthető- hivatalos jóváhagyása szükséges. Az uniós jogszabály célja, hogy megkönnyítse a szolgáltatások szabad áramlását az Európai Unió tagországai között.

Szájer József a témáért felelős magyar néppárti képviselő részt vett az irányelvről szóló vitában, és felszólalásában emlékeztetett arra, hogy első olvasatban sok más új tagországi képviselővel együtt nem szavazta meg az irányelvet, mert figyelmeztetést szeretett volna küldeni, hogy az újraegyesített Európában fontos jogszabályok megalkotásakor nem lehet figyelmen kívül hagyni az új tagországok érdekeit. A képviselő hangsúlyozta, hogy ez „segítette a Tanácsot abban, hogy például a szolgáltatások szabad áramlását akadályozó büntetőjogi, munkajog szabályok sokat vitatott területén előrelépjen”.

A magyar néppárti képviselő kiemelte, hogy az új szöveg kötelezi a tagországokat, vegyék számba a szolgáltatások szabadságát ma akadályozó jogszabályaikat. Szájer József elmondta, hogy nagyon bízik abban, hogy a szolgáltatási irányelv körüli sokszor nehéz és keserű viták lezárása segíteni fog abban, hogy az unió maga mögött hagyja válságperiódusát, a belső piac új lendületet kapjon, és a kis- és középvállalkozásnak esélyt kapjanak arra, hogy több munkahelyet teremtsenek, és hozzájáruljanak az unió gazdaságának növekedéséhez.

A képviselő szerint ugyanakkor "keményebben kell dolgozni annak érdekében, hogy az új és régi tagok közötti régi bizalom helyreálljon. Ezért abba kell hagyni a riogatást, hogy az új tagok olcsó munkaereje és szolgáltatásai veszélyt jelentenének a régiek szociális modelljére.” Szájer József kiemelte, hogy az új tagok már régen megnyitották áru- és tőkepiacaikat, ami nem volt mindig könnyű. Most a régieken a sor, hogy megnyissák a szolgáltatások piacát. A képviselő ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a most megszülető irányelv előrelépést jelent a mai diszkriminatív gyakorlathoz képest. „A szolgáltatási irányelvnek most ki kell állnia a gyakorlat és az Európai Bíróság próbáját". – zárta felszólalását Szájer József.

Az irányelv értelmében a mostanihoz képest számos szektorban könnyebb lesz szolgáltatásokat nyújtani egy másik tagállamban. Az a tagország, amelynek területén a szolgáltatást nyújtják, nem alkalmazhat hátrányos megkülönböztetést a más EU-országból érkező cégekkel szemben, így nem követelhet további engedélyeket, nem kell ott is bejegyeztetni a céget, vagy nem kell telephelyet létrehoznia az adott országban.